ام آر آی یا روش تصویربرداری با تشدید مغناطیس (Magnetic Resonance Imaging (MRI یکی از روش های پیشرفته تصویربرداری پزشکی است. با استفاده از این روش میتوان تصویر بافت های درونی بدن را دید و از آن طریق مشکلات و بیماری های اعضاء بدن را تشخیص داد.
همانطور که میدانیم در روش های تصویر برداری با اشعه ایکس مانند رادیوگرافی ساده و یا سی تی اسکن بدن تحت تابش مقدار معینی از اشعه یونیزه کننده قرار میگیرد که اگر از حد مشخصی بیشتر باشد میتواند موجب اشکالاتی در کارکرد سلول ها شود. ولی در ام آر آی از اشعه ایکس استفاده ای نمیشود و بنابراین نسبت به رادیوگرافی و سی تی اسکن بسیار کم ضررتر است.
طرز کار ام آر آی چیست
امواج مورد استفاده در ام آر آی از جنس امواج رادیویی و مغناطیسی هستند که ضرری برای بدن ندارند. ام آر آی از این واقعیت فیزیکی استفاده میکند که پروتون هایی که در هسته اتم ها قرار گرفته اند مانند کره زمین در حول محور خود با سرعت زیادی میچرخند و در نتیجه یک میدان معناطیسی در اطراف خود تشکیل میدهند.
در ام آر آی بیمار در یک میدان مغناطیسی بسیار قوی قرار میگیرد. این میدان موجب میشود محور چرخش پروتون های هسته اتم ها در تمام بافت های بدن (بخصوص پروتون هایی که در هسته مولکول آب قرار دارند) در امتداد خطوط میدان مغناطیسی ام آر آی قرار گیرند. سپس امواج رادیویی خاصی به سوی بدن بیمار تابانده میشود. این امواج که بصورت پالس فرستاده میشوند موجب میگردند تا محور چرخش پروتون ها کمی تغییر کند. با اتمام پالس رادیویی، محور چرخش پروتون مجددا در امتداد خطوط میدان مغناطیس برمیگردد. این برگشت موجب ایجاد یک موج رادیویی (الکترومغتاطیسی) جدید میشود.
سپس این امواج رادیویی ثانویه که از تک تک پروتون ها ساطع میشوند به توسط گیرنده های دستگاه ام آر آی دریافت شده و به کامپیوتر آن ارسال میگردند. کامپیوتر ام آر آی بسیار پرقدرت و با توان محاسباتی بالا است. در این کامپیوتر امواج دریافت شده بسرعت تحلیل شده و سپس تصاویری براساس این تحلیل ها ساخته میشود که پزشک آنها را بر روی مانیتور دستگاه میبیند و در صورت لزوم آنها را چاپ میکند.
در کامپیوتر ام ار آی مشخص میشود که چه جاهایی از بدن موج رادیویی بیشتری از خود ساطع کرده اند. هرچه شدت موج دریافتی از نقطه ای از بدن بیشتر باشد نشانه تراکم بیشتر پروتون در آن نقطه است و چون فراوان ترین اتم بدن که پروتون دارد اتم هیدروژنی است که در مولکول آب قرار دارد پس هرجایی که موج رادیویی بیشتری ارسال کرده است در واقع آب بیشتری داشته است.
آسیب های منیسک از شایعترین آسیب های زانو است بخصوص آنهایی که ورزش های پر برخورد مثل فوتبال را انجام میدهند.از طرفی حضور یکساله اینجانب به عنوان کارشناس ام ار ای در یکی از2مرکز ام ار ای فعال در استان حاکی از مراجعات قابل توجه نوجوانان وجوانان به این مرکز جهت انجام ام ار ای زانو بعد از صدمات ناشی از ورزش بوده است.
در این رابطه اطلاع رسانی وآگاهی در قشر درمعرض اسیب خصوصا،دانش آموزان مدارس ودبیرستانها می تواند درجلوگیری وکاهش شدت اسیبها وهمچنین انتخاب راه وروش درمانی صحیح در حداقل زمان ممکن موثر باشد.مطالب ذیل در این خصوص جمع آوری گردیده است .جهت هرگونه اطلاعات بیشتر به سایت ذیل مراجعه شود.
ام ار ای از زانو بهترین راه تشخیص
تصویربرداری تشدید مغناطیسی( (MRI) یک آزمون پزشکی غیر تهاجمی است که به پزشکان جهت تشخیص و درمان بعضی از موارد پزشکی وبیماریها کمک می کند.
در تصویر برداری ام ار ای (MRI) ؛یک میدان مغناطیسی قوی ، امواج رادیویی و یک کامپیوتر درپیوند با تصاویر با جزئیات بالااز عضوها، بافت های نرم،استخوان وبه طور مجازی از تمام ساختارهای داخلی. بدن تهیه می کند.تصاویر به دست آمده از عضو مورد نظر می توانند به مانیتور کامپیوتر انتقال یابند ،چاپ و یا روی سی دی کپی گردند.در MRI از اشعه های یونیزان خطرناک (اشعه ایکس) استفاده نمی شود.
تصاویر با جزییات بالای MRI به پزشک این اجازه را می دهد نواحی مختلفی از بدن وبیماریهای معین را که در سایر روشهای های تصویر برداری مانند رادیوگرافی،سونوگرافی و سی تی اسکن به قدر کافی مورد ارزیابی نیستند، بهتر ارزیابی شوند.به طور رایج(معمول) MRI یکی ازحساسترین آزمون تصویر برداری ازناحیه زانو در آزمون های کلینیکی هستند.
منبع:ایران ارتوپد,رادیولوژی بیمارستان بجنورد