ضایعات رباط های اطراف زانو
این ضایعات می تواند شامل رگ به رگ شدن یا کشش رباط و یا پارگی رباط داخلی زانو باشد. رگ به رگ شدن یا کشش رباط طرفی داخلی زانو، شایعترین ضایعه زانو بوده و بیشتر در ورزشکاران دیده می شود.
این ضایعه معمولاً به علت چرخش ساق در حالی که زانوی دیگر خم است یا فشار آمدن روی قسمت خارجی زانو به وجود آمد و غالباً در اسکی بازاان دیده می شود. در این موارد در معاینه درد در کناره ی داخلی زانو بووده و ناپایداری زانو وجود نداشته یا جزئی است و رادیوگرافی زانو نیز طبیعی می باشد.
پارگی این رباط با وارد آمدن ضربه شدید به زانو در حالی است که زانو راست بوده و یا مختصر خم است اتفاق می افتد و باعث کنده شدن رباط از محل اتصالش به استخوان ران و یا درشت نی است اتفاق می افتد و باعث کنده شدن رباط از محل استخوان ران و یا درشت نی می شود (گاهی ممکن است پارگی در قسمت میانی رباط باشد)
در این موارد درد و تورم و محدودیت زانو به مراتب شدیدتر از حالت قبلی بوده و غالباً خونریزی در زانو وجود دارد. علاوه بر این رباط سایر ساختمان های زانو مثل منیسک داخلی و رباط های متقاطع نیز ممکن است آسیب ببینند.
درمان در موارد رگ به رگ شدن شامل بانداژ زانو به مدت 3-2 هفته و انجام یک سری ورزش های ایزومتریک جهت جلوگیری از تحلیل عضلات روی زان (عضله چهار سر ران). در موارد پارگی رباط طرفی داخلی درمان بستگی به شدت ضایعه دارد که بسته به نظر پزشک معالج دارد.
پارگی منیسک داخلی زانو
بیماران مبتلا به پارگی منیسک زانو را غالباً جوانان و ورزشکاران تشکیل می دهند که ضمن ورزش دچار درد ناگهانی زانو شده و معمولاً اظهار می دارند که احساس پارگی مینیسک زانو داشته اند. و غالباً بیمار قادر به ادامه ورزش خود نبوده است.
گاه بیمار مبتلا به پارگی منیسک زانو احساس صدایی در زانو کرده و متعاقب آن دچار درد و محدودیت حرکات زانو می گردد. با توجه به این که پارگی منیسک زانو در قسمت مرکزی خود عروقی ندارند پارگی این قسمت ها همراه با تورم و خونریزی زیاد داخل مفصلی نبوده، در حالی که پارگی های قسمت های محیطی آن با خونریزی زیاد همراه است.
شیوع پارگی در منیسک داخلی و خارجی تقریباً برابر است. پارگی منیسک داخلی زانو می تواند همراه با سایر ضایعات زانو مثل پارگی رباط جانبی داخلی و رباط متقاطع قدامی باشد. بنابراین باید معاینه کامل انجام شود و از وسایل کمک تشخیصی مثل رادیوگرافی ساده، آرتروگرافی، ام آر آی و آرتروسکوپی بنا به نظر پزشک استفاده شود.
درمان در صورتی که ضایعه خفیف باشد غیر جراحی و در صورتی که شدید و علامت دار (خالی کردن زانو، قفل شدن زانو و آب آوردن مکرر آن) باشد درمان جراحی پیشنهاد می شود.
دردهای قسمت جلوی زانو
دردهای جلوی زانو دومین محل شایع دردهای زانو است. درد جلوی زانو اغلب همراه با اختلال در عضله ی چهارسر (عضله روی ران)، تاندون عضله چهارسر، استخوان کشکک، محل اتصال تاندون کشککی به استخوان درشت نی و آب آوردن های شدید مفصل زانو است.
التهاب تاندون کشکک زانو
این اختلال در ورزشکارانی که حرکات پرشی مثل والیبال و بسکتبال انجام می دهند دیده می شود. در این حالت حساسیت لمس موضعی روی انتهای پایینی استخوان کشکک وجود داشته باشد و درد با باز کردن زانو علیه مقاومت تشدید می شود.
درمان التهاب تاندون کشکک زانو این اختلال اغلب غیر جراحی شامل کشش و تقویت عضله چهارسر، فیزیوتراپی و استفاده از داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن، ناپروکسن و.. است. تزریق کورتون در این بیماران نباید انجام شود.
التهاب تاندون عضله چهارسر
به صورت درد و حساسیت در قسمت فوقانی استخوان کشکک (در محل اتصال تاندون عضله چهار سر به کنار فوقانی استخوان کشکک است. ممکن است با صادی دردناکی همراه باشد و درمان آن با تجویز داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مثل ایپوبروفن و… و فیزیوتراپی است.
بورسیت جلو کشکک زانو
این بورس در جلوی زانو و بین کشکک و پوست قرار گرفته و بزرگترین بورس زانو محسوب می شود. التهاب بورسیت جلو کشکک زانو در اغلب موارد در اثر ضربه ها مثلاً در اثر افتادن، فشار مستقیم و تکراری مثل خانم های خانه دار که برای مدت طولانی زانو زده و زمین را تمیز می کنند، دیده می شود.
همچنین بورسیت جلو کشکک زانو می تواند در اثر عفونت ها و یا نقرس نیز دیده شود. شکایت بیماران با این بورسیت شامل درد و تورم در قسمت جلویی زانو است. در معاینه نیز تورم، حساسیت در لمس، قرمزی و گرما در قسمت جلویی زانو وجود دارد.
معمولاً محدودیتی در حرکات زانو به وجود نمی آید. چون تورم در خارج فضای مفصلی است. در 5% موارد این اختلال می تواند مزمن شود که در معاینه با ضخیم بودن بورس، درد موضعی و یکسری علایم التهاب مشخص می شود. درمان بورسیت ها اغلب اصول مشابهی داشته و مشابه بورسیت پنجه غازی است.
بیماران مبتلا به دردهای زانو می توانند برای درمان دردهای زانو خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی) مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.
درمان دردهای زانو
شایعترین علل دردهای مزمن زانو
عکس ها و آزمایش های لازم در درد زانو
منبع:برگرفته از کتاب دردهای مفصلی