مفصل زانو
زانو از پيچيدهترين مفاصل بدن انسان است كه برای راه رفتن طبيعی، كارايی و سلامت كامل آن الزامی است. تكامل زانو به شكلی است كه برای گام طبيعی طراحی شده است و در مقابل حركات غير از گام طبيعی آسيبپذير است. منظور از گام طبيعی، حركات متناوب دورهای راه رفتن است و هر دوره حركت از بلند شدن پاشنه يك پا شروع میشود و قبل از بلند شدن همان پاشنه خاتمه می يابد و مجموع اين گام، راه رفتن طبيعی را تشكيل میدهد. گام، خود نيز به مراحلی تقسيم ميشود. برخی بيماری های ارتوپدی اندام تحتانی، باعث اختلال در اين گام شده و باعث لنگيدن میشوند. زانو مفصل نزديككننده سر و دست به زمين است و از 2 استخوان بلند ران و ساق درست شده است كه كشكك جلوی آن قرار دارد.
مینیسک زانو
مینیسک قطعه ای از یک غضروف است که در زانو قرار دارد (غضروف یک بافت محکم نرم است) مینیسک از یک طرف به سر استخوان درشت نی ساق پا و از طرف دیگر به قسمت پایین استخوان ران جایی که زانو قرار دارد متصل می شود و در واقع این 2 استخوان را از این طریق به هم مرتبط می کند. بر روی هر زانو 2 مینیسک قرار دارد که در قسمت داخلی و خارجی زانو واقع شده است. نقش مینیسک کاستن تکان های وارده به زانو در زمان انجام فعالیت هایی که باعث واردآوردن فشار به زانو می شود، می باشد.
علل پارگی مینیسک
پارگی مینیسک زمانی رخ می دهد که زانو به شدت پیچ بخورد و تحت فشار و آسیب قرار گیرد البته گاهی اوقات بدون هیچگونه ضربه و یا با ضربه خیلی مختصر هم ممکن است رخ دهد مثل زمانی که در حالت چمباتمه قرار می گیرید.
علائم پارگی مینیسک زانو
1- درد در مفصل زانو
2-تورم زانو و وجود مایع در فضای مفصلی زانو
3-قفل شدن زانوی آسیب دیده
4-شنیدن صدای کلیک در زمان آسیب به زانو
5-عدم توانایی در خم و راست کردن زانو به طور کامل
آسیب مزمن مینیسک درد متناوبی را در حین انجام فعالیت ایجاد می کند که ممکن است با تورم زانو همراه باشد یا نباشد.
تشخیص پارگی مینیسک زانو
پزشک علایم شما و مشخصات آسیب وارده را بررسی می کند و زانوی شما را معاینه می کند. اگرچه آسیب مینیسک در عکس رادیولوژی نشان داده نمی شود اما جهت تشخیص شکستگی های استخوان زانو عکسبرداری انجام می شود.
درمان پارگی مینیسک
درمان شامل درمانهای حمایتی و درمان جراحی می باشد.
درمانهای حمایتی شامل توصیه های زیر می باشد:
1- از کمپرس یخ به مدت 20 تا 30 دقیقه هر 3 تا 4 ساعت به مدت 2 تا 3 روز یا تا زمانی که درد و تورم برطرف می شود استفاده کنید.
2-به وسیله گذاشتن یک بالش زیر پای آسیب دیده، زانو را به منظور کاهش تورم بالا نگه دارید.
3-برای کاهش تورم، زانوی آسیب دیده را بانداژ کنید.
4-برای بی حرکت کردن زانو از ابزار ویژه این کار استفاده کنید (مثل بریس) .
5-از عصای زیر بغل برای حرکت و راه رفتن استفاده کنید.
6-با تجویز پزشک از داروهای ضد درد و ضد التهاب استفاده کنید مصرف این داروها در افراد بالای 65سال و بیشتر نباید پس از 7روز بدون نظر پزشک معالج صورت گیرد. از جمله این داروها می توان به بروفن ، ایندومتاسین و مفنامیک اسید اشاره کرد.
جراحی مینیسک زانو
درمان جراحی ، در صورتی که علایم با درمان حمایتی برطرف نشود نیاز به جراحی احساس می شود در این عمل جراحی، جراح به وسیله ابزاری به اسم آرتروسکوپ که یک لوله قابل انعطاف با یک منبع نوری است و از طریق ایجاد یک برش کوچک وارد مفصل زانو می شود تصاویر داخل مفصل از طریق مانیتوری که شبیه صفحه تلویزیون است نمایش داده می شود. از این طریق و با وارد کردن وسایل مخصوصی، پزشک مینیسک آسیب دیده را ترمیم و در صورت لزوم خارج می نماید. به دلیل نقش ارزشمند مینیسک در حفظ زانو در برابر ضربات، جراح تلاش می کند تا قسمت سالم مینیسک را در داخل مفصل باقی بگذارد. این عمل تقریبا 1ساعت به طول می انجامد و بیمار معمولا در همان روز عمل مرخص می شود. پس از جراحی از یک پانسمان فشاری و یک وسیله برای بی حرکت کردن زانو استفاده می شود. عمده ترین عارضه این عمل جراحی جمع شدن مایع در مفصل ترمیم یافته است که پزشک با استفاده از سوزن، این مایعات را بیرون می کشد.
منبع:علم و ورزش,سلام دکتر