بیماری های مفصلی در طب سنتی به 5 دسته عمده تقسیم می شود و متخصصان 5 علت اساسی را برای آن برمی شمارند.
دسته اول دردهای مفصلی ناشی از غلبه خلط خون است و به درد مفصل دموی شناخته می شود.
در این بیماران احساس درد همراه با ورم و تغییر رنگ مفصل به قرمزی دیده می شود و مفصل گرم است. نبض این بیماران قوی است. این بیماری بیشتر در سنین نوجوانی و جوانی که تولید خون بیشتر است و همچنین در فصل گرم سال دیده می شود.برای درمان این بیماران حجامت یا فصد مفید است و در کنار آن مصرف مواد خوراکی و دارویی که حرارت بدن را کاهش دهد، توصیه می شود.
دسته دوم بیماری های مفصلی ناشی از افزایش صفراست.
در این بیماری مفصل ورم مختصری دارد، گرم است و رنگ آن قرمز مایل به زرد است.این بیماری به طور عمده در افراد گرم مزاج و در فصل گرم سال دیده می شود و بیشتر در سنین جوانی شیوع دارد.
دسته سوم از بیماری های مفصلی که بیشتر در جامعه ما دیده می شود، بیماری های ناشی از افزایش خلط بلغم است.
در افرادی که درد مفصل ناشی از بلغم دیده می شود ، مفصل متورم، سفیدرنگ و هنگام لمس سردی آن محسوس است. در این بیماران خوردن مواد غذایی با مزاج سرد به سردی مفصل می افزاید. این افراد وقتی در معرض سرما قرار می گیرند، احساس درد بیشتری می کنند به عنوان مثال در فصل تابستان وقتی فرد مقابل وسایل سرمایشی قرار می گیرد، احساس درد بیشتری می کند.در این بیماران مفصل کمی سنگین است و درد آن عمقی است یعنی برخلاف دردهای مفصل صفراوی که در سطح احساس می شود، درد این افراد عمقی و در مفصل پخش می شود.
خوراکی های مفید و غیر مفید برای دردهای مفصلی
۱ -گوجه فرنگي: دانه هاي اين گياه سرشار از اسيد اوريک است.
۲ -مصرف زياد گوشت قرمز: مبتلايان به آرتريت بايد ميزان مصرف غذاهاي حاوي فسفر مانند گوشت قرمز را محدود کنند. زيرا هر چه فسفر بدن افزايش پيدا کند، بدن کلسيم بيشتري از دست مي دهد.
۳ -مصرف زياد شير: پورين موجود در شير، اسيد اوريک بدن را افزايش مي دهد.
۴ – روغن نباتي: روغن هايي مانند روغن دانه سويا، آفتاب گردان و… سرشار از اسيد چرب امگا۶ است و باعث افزايش التهاب مي شود.
محققان مصرف اسيدچرب امگا6 رابه اندازه اسيدچرب امگا3توصيه نمي کنند.
۵ -قند: قند براي درد مفصل مضر است.از طرفي مصرف قند باعث افزايش وزن مي شود که روي مفصل ها فشار وارد مي کند.
۶ – کافئين: کافئين درد آرتريت را تشديد مي کند. کافئين، ماده مغذي و حياتي را از بدن خارج مي کند و در نتيجه بدن را به درد مستعدتر مي کند.
۷ -غلات حاوي گلوتن: گلوتن، مخلوطي از پروتئين هاي موجود در غلات است. غلات حاوي گلوتن مانند جو، گندم و جو دوسر علايم آرتريت را افزايش مي دهد.
۸ -گياهان از تيره بادمجان: بادمجان، فلفل دلمه اي قرمز و سيب زميني سرشار از الکالوئيد است که التهاب ايجاد مي کند.
بنابراين براي درمان درد مفاصل، از مصرف اين گياهان بپرهيزيد.
منبع:باشگاه خبرنگاران,شفاف