جراحی تعویض مفصل مچ دست

 به علت بیماری استئوآرتریت ممکن است مفاصل دچار آسیب و صدمه بشوند. برخی سالمندان که دچار آرتروز دست هستند از درد  مفاصلی مثل مچ دستهایشان شکایت دارند و گله می کنند که ایکاش می شد آنها را تعویض کرد! در واقع این آرزوی آن ها به حقیقت پیوسته است و امروزه می توان مفصلی مثل مفصل آسیب دیده مچ دست را با یک پروتز مصنوعی تعویض کرد. تعویض مفصل مچ دست و تعویض مفصل مچ پا بسیار کمتر از تعویض مفصل در زانو یا مفصل ران انجام میشود با این حال در بعضی بیماران مبتلا به تخریب شدید مفصل مچ دست این عمل جراحی میتواند درد مچ دست بیمار مبتلا به تعویض مفصل مچ دست را تا حدود زیادی کاهش داده و حرکات و توانایی های مچ را بهبود دهد.

جراحی تعویض مفصل مچ دست

در عمل جراحی تعویض مفصل مچ دست پزشک معالج قسمت پایینی استخوان رادیوس را تراش داده و همچنین استخوانچه های ردیف بالایی مچ را خارج کرده و سپس مفصل مصنوعی را در بین این دو سطح قرار میدهد. مفصل مصنوعی یک صفحه فلزی دارد که به توسط یک پایه به استخوان رادیوس متصل میشود.

بر روی این صفحه فلزی صفحه دیگری از جنس پلی اتیلن (نوعی پلاستیک) به شکل یک بشقاب قرار گرفته است. یک صفحه فلزی دیگر که سطح آن مدور و گرد است به توسط یک پایه به استخوانچه های باقیمانده مچ دست و متاکارپ ها متصل میشود. با حرکت این سطح مدور برجسته و گنبدی بر روی سطح پلی اتیلنی مفصل مصنوعی و بدنبال آن مچ دست حرکت میکند.

مفاصل مصنوعی مچ دست به اشکال گوناگونی ساخته میشوند و انواع متفاوتی از آنها وجود دارد. دانشمندان در حال کار بر روی بهبود کارآیی این مفاصل هستند.

عمل جراحی موجب میشود تا حرکات مچ دست خیلی بهتر انجام شوند. از این نوع جراحی بیشتر در افراد مسن که قدرت زیادی از مفصل خود نمیکشند استفاده میگردد.

درجراحی  مفصل مصنوعی معمولا پس از مدتی لق میشود و هرچه استفاده بیمار از مچ دست بیشتر بوده و با آن بیشتر کار کند عمر این مفصل کوتاه میشود پس واضح است که افراد مسن که کار کتری با مچ دست انجام میدهند و احتمالا عمر باقیمانده کمتری نسبت به یک جوان در پیش رو دارند از این روش جراحی تعویض مفصل مچ دست بیشتر سود میبرد.

از طرف دیگر انجام جراحی  در یک فرد جوان میتواند موجب لق شدن زود هنگام آن شود. حتی اگر این اتفاق زود نیفتد باز با در نظر گرفتن سال های باقیمانده زیادی که از عمر یک فرد جوان باقی مانده است به احتمال زیاد وی در یال های بعد نیاز به تعویض مجدد مفصل مصنوعی خواهد داشت.

عوارض

عمل جراحی تعویض مفصل مچ دست مانند هر جراحی دیگر ممکن است با عوارض احتمالی همراه باشد. مهمترین این عوارض عبارتند از

  • عفونت : احتمال بروز عفونت پس از تعویض مفصل مچ دست وجود دارد. میکروب ممکن است در حین جراح وارد محل شود و یا ممکن است بعدها از یک کانون عفونی دیگر در بدن و انتشار آن از راه خون به محل برسد. این عفونت ممکن است چند هفته و یا گاهی چند سال بعد از انجام جراحی ظاهر شود. در صورت بروز عفونت بیمار باید تا مدت های زیادی آنتی بیوتیک مصرف کرده و در بعضی موارد ممکن است نیاز شود تا مفصل مصنوعی کلا از بدن خارج گردد
  • لق شدن : تمام مفاصل مصنوعی در نهایت لق میشوند. این اتفاق به علت شل شدن اتصال بین مفصل مصنوعی و استخوان به علت جذب شدن استخوان در محل اتصال است. احتمال لق شدن مفصل مصنوعی مچ دست بیش از مفاصل مصنوعی زانو و ران است با این حال در سال های اخیر پیشرفت های زیادی در زمینه کاهش این عارضه ایجاد شده است. احتمال لق شدن مفصل مصنوعی در افراد جوان بیشتر است به همین علت در این افراد ترجیح داده میشود که بجای تعویض مفصل مچ دست از خشک کردن آن استفاده شود. در صورت لق شدن مفصل مصنوعی باید با یک عمل جراحی مجدد مفصل دیگری برای بیمار تعبیه شود.
  • اطلاعات بیشتر….

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.

بیماری های مچ دست و دست

درمان شکستگی استخوان مچ دست (اسکافویید ) و علائم آن

علت،علائم و درمان آرتروز مچ دست

منبع:ایران ارتوپد

تماس