ستون فقرات مجموعه ای از عضلات، لیگامانها، تاندونها و نیز مهرههای کمری است. انسان به کمک این مجموعه پیچیده قادر است بالاتنه را به طرفین و نیز به سمت عقب و جلو حرکت بدهد. علاوه بر آن فشار حاصل از وزن بخشی از بدن به همین ستون فقرات وارد میشود. وقتی کمر در انجام خانه تکانی تحت کشش یا چرخشی ناگهانی قرار بگیرد فرد دچار کمردرد میشود. حتی ضربههای کوچک یا حرکتهای غلط و سریعی که فرد متوجه آنها نیست، میتوانند به ستون فقرات آسیب برسانند و باعث کمردرد بشوند.
درواقع پس از چنین حوادثی بدن سعی میکند آسیب وارده را به نحوی جبران کند. اسپاسمهای عضلانی یا کشیدگی و التهاب لیگامانها و تاندونها، همگی بخشی از این جبران محسوب میشوند.
بیشتر اوقات کمردرد به دنبال فعالیت بدنی و کار زیاد و البته به دلیل تکنیک غلط کار کردن به وجود میآید. این کمر درد های به اصطلاح معمولی پس از یکی، دو هفته بهبود پیدا میکنند. اما اگر فردی به جز کمر درد علائمی مانند بیحسی، گزگز کردن یا کاهش قدرت عضلانی در اندام تحتانی پیدا کرد. احتمالا مشکل جدیتری وجود دارد.
اقدامات لازم برای پیشگیری از بروز کمردرد در خانه تکانی
نکاتی وجود دارد که رعایت آنها قبل از شروع یا حین انجام کارهای خانه در خانه تکانی، از آسیب به عضلات و مفاصل کمر جلوگیری میکند و ما خانه تکانی بدون کمردرد را پشت سر می گذاریم.
-
اقدامات قبل از شروع خانه تکانی
اولین قدم گرم کردن بدن است. درست مانند مواقعی که قرار است ورزش خاصی انجام دهید، قبل از شروع کردن کارهای خانه هم بهتر است نرمش کنید. اگر اهل ورزش و نرمش نیستید، میتوانید ۱۰ دقیقه سریع راه بروید. این کار در محیط خانه هم امکان پذیر است و لازم نیست حتما به خیابان یا پارک بروید.
-
اقدامات حین انجام کار خانه تکانی
وقتی تمیزکاری خانه را شروع میکنید، بهتر است همیشه یک چهارپایه کوچک دم دست داشته باشید. میتوانید به جای خم شدن برای انجام برخی کارها، روی این چهارپایه بنشینید تا فشار کمتری به کمر و زانوهای شما وارد شود. استفاده مهم دیگری که از این چهارپایه میکنید، هنگام انجام کارهایی مانند ظرف شستن است که نیاز به ایستادن طولانی مدت دارند.
وقتی قرار است زیاد سرپا باشید، پاهای خود را به نوبت روی چهارپایه بگذارید. هر پا را حدود ۴ تا ۵ دقیقه روی چهارپایه و بالاتر از پای دیگر نگه دارید. این کار باعث انقباض و شل شدن متناوب عضلات میشود و فشار وارد به مفاصل را کمتر میکند.
یادتان باشد هیچ وقت حین انجام کار قوز نکنید و شکم خود را بیرون ندهید. ممکن است در کوتاه مدت فکر کنید قوز کردن خستگی کمر شما را میگیرد. اما این کار باعث آسیب به عضلات و لیگامانهای دور مهرههای کمر میشود و ممکن است عوارض خطرناکی داشته باشد.
برای رفع خستگی حین انجام کار میتوانید از کمپرس یخ، کمپرس آب گرم و نیز حرکتهای کششی استفاده کنید. کمپرسهایی را که حالت ژل مانندی دارند میتوان در اکثر داروخانهها پیدا کرد. این کمپرسها را در فریزر نگهداری کنید و هنگامی که احساس کردید کمر شما خسته شده، کیسه کمپرس را روی کمر خود بگذارید. یادتان نرود که بین پوست بدن و کیسه کمپرس یخ حتما حوله یا پارچه ای ضخیم قرار دهید، چون در غیر این صورت پوست شما دچار نوعی سوختگی به دلیل سرمای شدید میشود. به جز کمپرس یخ میتوانید از کیسه آب گرم هم استفاده کنید.
اگر ناحیه کمر را ۲۰ دقیقه در مجاورت گرمای ملایم قرار دهید، درد و خستگی آن تسکین پیدا میکند. البته اگر جزو افرادی هستید که سابقه کمردرد دارند، بهتر است از همان یخ استفاده کنید چون کمپرس یخ جلوی عود مجدد بیماری را میگیرد.
-
اقدامات پایان خانه تکانی
پس از تمام کردن کارهای خانه همیشه چند حرکت کششی برای پیشگیری از کمردرد در خانه تکانی انجام دهید. این حرکات عضلات و لیگامانها را انعطاف پذیرتر نگه میدارند. علاوه بر آن باعث کاهش فشار وارده روی مهرهها میشود و خون رسانی را هم بهتر میکنند. بنابراین از خشکی کمر و محدودیت دامنه حرکات پیشگیری میکنند که نتیجه نهایی آن جلوگیری از گرفتگی کمر و کمردرد در خانه تکانی خواهد بود.
منبع:متخصص ورزش درمانی