دردهای قسمت خارجی زانو

دردهای قسمت خارجی زانو

دردهای قسمت خارجی زانو در مقایسه با دردهای دیگر زانو شیوع کمتری دارند. و می توانند عللی مثل آرتروز سمت خارجی زانو، آسیب به رباط جانبی خارجی زانو و یا پارگی منیسک خارجی که همه ی این موارد نسبت به موارد مشابه در قسمت داخلی شیوع کمتر دارند.

توضیحات آن شبیه به سمت داخلی بوده و درمان دردهای قسمت خارجی زانو نیز مشابه می باشند. در مورد پارگی رباط طرفی خارجی زانو، باید گفت که به مراتب کمتر از ضایعات رباط طرفی داخلی بوده در اثر وارد آمدن ضربه به داخل زانو به وجود می آید.

در صورتی که ضربه وارده شدید باشد می تواند باعث آسیب به دیگر ساختارهای زانو از جمله رباط های متقاطع و بالاخره کشیدگی و آسیب عصب نازک نی گردد. در صورت وجود ضایعه عصبی علاوه بر اینکه بیمار مدت زمان کوتاهی بعد از وارد آمدن ضربه، درد و تورم و محدودیت حرکات مفصلی دارد، بیمار بی حسی در قسمت خارجی مچ پا و افتادگی پا پیدا می کند.

دوباره متذکر می شویم که روش های تشخیصی و درمانی این اختلالات شبیه موارد گفته شده در قسمت ضایعات سمت داخلی زانو است.

ورزش های مضر برای زانو درد

هر ورزشی که مستلزم خم کردن شدید زانوها باشد می تواند به زانو صدمه بزند. اگر خم کردن به همراه بلند کردن وزنه باشند، فشار مضاعفی به زانوها وارد می کند و می تواند به زانو آسیب برساند. با این تعریف فعالیت های ورزشی که در آن ها خم می شوید یا می پرید، مثل بسکتبال و فوتبال برای زانوها مضرند.

ورزش هایی که در آن حرکت های خم شدن زانوها و فرود آمدن روی پاها به دفعات زیاد انجام می شود، نیز برای زانوها مضر هستند؛ تنیس، بدمینتون و فوتبال از این دسته ورزش ها محسوب می شوند. طناب زدن جزء موارد استثنایی است که به رغم پریدنه آسیبی به زانو وارد نمی کند.

ورزش هایی که در آنها فرد می پرد، فرود می آید یا در حال دویدن به طور ناگهانی تغییر مسیر می دهد، فشار خیلی زیادی روی زانوها وارد می کند که ممکن است منجر به آسیب رباط های زانو و به خصوص رباط صلیبی قدامی شوند.

حتی مقادیر کم این فعالیت های ورزشی نیز می توانند باعث آسیب غضروف یا منیسک های زانو که از غضروف آن محافظت می کنند، بشود. توجه داشته باشید ورزشکاران حرفه ای با گذراندن دوران بدنسازی و تقویت عضلات پا احتمال آسیب دیدگی را کاهش می دهند ضمن این که قبل از شروع ورزش نیز بدن خود را به طور اصولی و مناسب گرم می کنند، برای همین است که میزان آسیب در آنها کمتر است.

 تمرین های فیزیوتراپی اختصاصی جهت تقویت عضلات زانو

با چند ورزش می توان عضلات زانو را به طور اختصاصی تقویت کرد. یکی از این ورزش ها این است که روی زمین بنشینید و پای خود را دراز کنید و به حالتی قرار گیرید که به مفصل تان فشاری وارد نیاید، سپس به حالت درجا عضله جلوی ران خود را منقبض کنید و تا 10 شماره به همین حالت نگه دارید.

می توان برای مثال، صبح سه بار، ظهر سه بار، و شب هم سه بار این کار را انجام دهید. البته در روزهای ابتدایی بهتر است زیاد به اندام هایتان فشار وارد نیاورید و به تدریج و به صورت هفته ای یک بار، شدت یا مدت تمرین را به مقدار 10تا 20 درصد افزایش دهید.

این نوع ورزش برای عضله چهارسر ران یا جلوی ران است. برای پشت ران هم می توان عضله پشت ران را منقبض کرد و به طور مشابه با تعداد و مدت گفته شده عمل کرد.

مقاوم سازی و تقویت عضلات: تقویت تمام عضلات اندام تحتانی درگیر می تواند در برداشتن فشار از روی زانوی مبتلا کمک کننده باشد.

– بالا بردن پا در حالت خوابیده: به پشت بخوابید و زانوی سالم را برای حفظ تعادل و ثابت سازی کمر خم کنید. پای درگیر را در حالتی که زانوی آن صاف است و نوک انگشتان به سمت بالا، تا حد زانوی خم شده تقریباً تحت زاویه ی 30 بالا آورید، مکث کوتاهی بکنید و سپس پایین بیاورید. این تمرین را در 3 نوبت 15 تایی انجام دهید.

– بالا بردن پا از پهلو: به سمتی بخوابید که پای سالم زیر و پای مبتلا رو باشد. زانوی سالم را خم کنید به طوری که ران سالم در جای خود صاف و تکیه گاه  پای مصدوم باشد. پای مبتلا را در حالی که صاف و کشیده است بالا ببرید و پس از یک مکث کوتاه یک شماره ای پایین آورید. این حرکت را نیز در 3 تکرار 15 تایی انجام دهید.

– نزدیک کردن پاها و لگن: این بار به سمتی بخوابید که پای مبتلا زیر و پای سالم رو باشد، پای سالم را خم کنید و آن را می توانید در پشت پای مصدوم و یا جلو و یا روی آن قرار دهید. پای مصدوم را در حالی که صاف و کشیده است بالا و پس از یک مکث کوتاه پایین بیاورید. این تمرین را نیز در 3 تکرار 15 تایی انجام دهید.

– خم کردن مفصل لگن: لبه یک میز یا صندلی در حالی که پاها آویزان و زانوها کمی خم هستند. زانوی مبتلا را بالا آورده و پس از مکث کوتاه به پایین برگردانید. توجه شود که حین انجام تمرین به جلو  و یا عقب متمایل نشوید و نحوه نشستن و بالا آوردن زانو به طور قائم باشد.

دست ها را نیز می توانید برای حفظ تعادل روی لبه ی سطح بگذارید. این حرکت را نیز در 3 ست 15 تایی دهید. در انجام تمرینات فوق می توانید از وزنه استفاده کنید. توجه داشته باشید در شروع فشار زیادی به خود وارد نکنید و سطح حرکات را به آرامی افزایش دهید.

بیماران مبتلا به زانو درد می توانند برای درمان زانو درد خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی)  مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.

  • اطلاعات بیشتر….

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.

علت و علائم زانو درد

                      تشخیص و راههای درمان زانو درد

                                                              درمان و پیشگیری از زانو درد

منبع:برگرفته از کتاب دردهای مفصلی

تماس