درمان درد دنبالچه

درمانهای رایج موجود برای درد دنبالچه که توسط متخصصین طب فیزیکی بکار برده می شود شامل استراحت، بالشهای حلقوی شکل، درمان دارویی شامل داروهای ضد التهاب غیر استروییدی، فیزیوتراپی، طب سوزنی، درمانهای دستی و درمانهای مداخله ای مانند تزریق ماده بی حسی و کورتیکواستروئید در ساختارهای دردناک، تزریق مواد افزایش دهنده رشد مثل دکستروز (پرولوتراپی) یا پی آرپی، تزریقهای داخل دیسک، تخریب رادیو فرکوئنسی دیسکهای کوکسیژئال و بلوک کودال و بلوک گانگلیون ابمپار است و در موارد مقاوم به درمان، جراحی کوکسیژکتومی بخشی از کوکسیکس یا تمام آن انجام میشود.

تزریق موضعی استروئید در بیمارانی که به درمان نگاهدارنده پاسخ ندادند مفید بوده است و گزینه درمانی است که باید قبل جراحی امتحان شود ، اغلب بیماران نیاز به تکرار تزریق در طول زمان دارند. تزریق کورتیکواستروئید در یک مطالعه ۵ ساله ۷۸٪ موفقیت داشته است. اضافه کردن مانیپولیشن (درمان دستی) به تزریق باعث۲۵٪ افزایش در نتایج مطلوب میشود.

مانیپولیشن با پارگی باندهای فیبروزه که در اثر التهاب مزمن بوجود آمده ،در کنار تزریق دنبالجه در موارد شکست سایر درمان نگاهدارنده مفید است و از آنجا که اثر درمانهای دستی داخل مقعدی در درد مزمن دنبالچه کم است، همراهی آن با تزریق جهت بدست آوردن نتایج بهتر توسط متخصصین طب فیزیکی به کار میرود.

اگر بیمار چاق است کاهش وزن میتواند درد وی را کم کند

پزشک معالج معمولا برای کاهش درد و التهاب در ناحیه از داروهای ضد التهاب مانند بروفن استفاده میکند.

به بیمار توصیه میشود از بالشتک های مخصوص نرم یا بادی برای نشستن استفاده کند. در استفاده از این بالشتک ها باید دقت شود محل درد در وسط بالشتک قرار گیرد تا فشار  مستقیمی به استخوان دنبالچه وارد نشود.

بیمار باید از نشستن در محل های سرد اجتناب کند. گرم کردن محل درد در بسیاری اوقات شدت درد را کاهش میدهد.

گاهی اوقات فیزیوتراپی بصورت استفاده از گرمای موضعی و یا اولتراسوند میتواند به بهبودی بیمار کمک کند.

در مواردی که درد بیمار به درمان های معمول جواب نمیدهد ممکن است نیاز به عمل جراحی وجود داشته باشد.

بسیاری ار  درد های دنبالچه با روش های غیر جراحی بهبود میابند. البته درمان درد دنبالچه ممکن است به ادامه اقدامات درمانی بمدت چند ماه نیاز داشته باشد. با این وجود درد تعدادی از بیماران حتی بعد از چند ماه درمان بهبود نمیابد. در این موارد عمل جراحی معمولا کمک کننده است.

جراحی در 90-70 درصد موارد موفقیت آمیز بوده و موجب از بین رفتن درد بیمار میشود. عمل جراحی درد دنبالچه بصورت خارج کردن کل دنبالچه است. پزشک جراح از طریق شکاف کوچکی بر روی استخوان دنبالچه آن را بطور کامل خارج میکند. با خروج استخوان دنبالچه درد بیمار در غالب اوقات از بین میرود.

بعد از جراحی بیمار یکی دو روز در بیمارستان مانده و آنتی بیوتیک تزریقی دریافت میکند. بخیه جراحی بیمار معمولا بعد از دو هفته خارج میشود.

منابع: ایران ارتوپد 2، سایت دکتر عمادی

تماس