علائم
علایم شکستگی مچ پا می شوند از قرار زیر است:
- درد شدید فوری پس از پیچ خوردن یا زمین خوردن پا
- در زمان آسیب دیدگی صدای ترکیدگی احساس می شود
- ورم در مچ پا
- التهاب یا درد مچ پا
- ناتوانی و به سختی تحمل کردن وزن مچ پا در حین ایستادن و راه رفتن
- کبودی
- دردی که با فعالیت افزایش پیدا می کند و با استراحت بهبود پیدا می کند.
- ناتوانی در پوشیدن کفش به دلیل ورم و به علت درد مچ پا
در صورت مشاهده علائم شکستگی مچ پا به پزشک مراجعه کنید تا بهترین درمان برایتان تجویز شود. حرکات اصلاحی و فیزیوتراپی شکستگی مچ پا حتی بعد از درمان با عمل جراحی به منظور بهبود عملکرد بسیار حائز اهمیت است.
بعد از درمان شکستگی مچ پا معمولا قطعات شکسته شده نیاز به شش هفته و لیگامان ها نیاز به مدت زمانی بیش از این برای جوش خوردن دارند. بیماران مبتلا به شکستگی استخوان مچ پا معمولا بعد از گذشت سه تا چهار ماه می توانند به فعالیت های قبلی خود برگردند. برگشت به فعالیت های ورزشی ممکن است نیاز به زمانی بیشتر داشته باشند. روش های درمانی شکستگی مچ پا عبارتند از :
-
بازپروری بعد از درمان
در روند درمان شکستگی مچ پا بازپروری و فیزیوتراپی مچ پا اهمیت بسیار زیادی دارد. حتی بهترین اعمال جراحی اگر بدون یک برنامه بازپروری مناسب باشد حرکات مچ پا ممکن است به شدت محدود شود. به محض اینکه پزشک معالج اجازه حرکت مچ پا را داد بیمار باید نرمش های خاصی را برای بدست آوردن دامنه حرکتی مفصل مچ پا و بدست آوردن قدرت عضلانی کافی در ناحیه ساق انجام دهد. این نرمش ها باید زیر نظر پزشک ارتوپد یا فیزیوتراپ انجام شوند.
-
وزنه گذاشتن روی پا
بسیار مهم است که تا وقعی که پزشک معالج اجازه نداده است بیمار از وزن گذاشتن روی پایش جلوگیری کند. گذاشتن پا روی زمین و اعمال وزن روی اندام تحتانی بصورت پیش رس میتواند موجب جابجا شدن قطعات شکسته شده در شکستگی مچ پا میشود. معمولا بیمار مبتلا به شکستگی مچ پا وقتی میتواند روی مچ پای شکسته شده وزن بگذارد که پزشک معالج علائم جوش خوردگی را در ناحیه شکسته شده مشاهده کند.
-
حفاظت از مچ پا
در روزهای ابتدایی درمان شکستگی مچ پا، پزشک معالج معمولا از یک آتل برای محافظت ناحیه مچ پا استفاده میکند تا بتدریج تورم مچ پا کم شود. بعد از جوش خوردن شکستگی مچ پا هم ممکن است لازم باشد بیمار تا چند ماه از مچ بند برای حمایت بیشتر از مچ پا استفاده کند.
عوارض شکستگی مچ پا
افراد سیگاری و کسانی که دیابت دارند و افراد مسن تر در معرض احتمال بیشتر عوارض بعد از شکستگی مچ پا هستند. در درمان غیر جراحی یکی از عوارض، خطر جابجا شدن شکستگی است.
به این معنی که حتی اگر شکستگی مچ پا در ابتدا بدون جابجایی باشد ممکن است با گذشت یکی دو هفته قطعات شکسته شده جابجا شوند. پس بسیار اهمیت دارد که بیمار که تحت درمان غیر جراحی است مکرراً و بصورت هفتگی تا وقتی که پزشک معالج مشخص میکند به وی مراجعه کند.
عوارضی مثل عفونت، خونریزی، درد، لخته شدن خون در رگهای ساق و آسیب به عروق و اعصاب ناحیه مچ پا هم میتوانند از دیگر عوارض شکستگی مچ پا بخصوص درمان جراحی این شکستگی ها باشند. جوش نخوردن شکستگی یا بدجوش خوردن شکستگی و آرتروز بعدی هم ممکن است از دیگر عوارض این شکستگی ها باشند.
اگر پیچ یا پلاک هایی که برای درمان جراحی شکستگی مچ پا از آنها استفاده شده است بیمار را اذیت کنند مثلا درد بگیرند ممکن است نیاز باشد تا بعد از گذشت چند ماه خارج شوند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.