درمان و تشخیص آسیب رباط صلیبی خلفی زانو

رباط متقاطع پشتی یکی از رباط‌های قوی مفصل زانواست. این رباط از کوندیل داخلی فمور (استخوان ران) به ناحیه پشتی بین کوندیلی تیبیا(درشت نی) متصل می‌گردد. رباط متقاطع پشتی (PCL) و متقاطع جلویی(ACL) داخل کپسولی بوده و به علت وضعیت آناتومیکی خاص به نام متقاطع یا صلیبی نامیده می‌شوند.اگر کپسول مفصلی زانو از عقب باز گردد، اولین قسمتی که مشاهده می‌گردد، رباط متقاطع پشتی است. این رباط نسبت به رباط متقاطع جلویی، قوی تر بوده، ولی فیبرهای رباط متقاطع جلویی، وضعیت مایل تری دارند.

تشخیص آسیب رباط صلیبی خلفی زانو

مهمترین راه های تشخیص این آسیب توسط پزشک اطلاعاتی است که وی از علائم بیمار و نحوه ایجاد آسیب میگیرد و معاینه ایست که وی از زانوی بیمار بعمل می آورد. با این حال دیگر روش های تصویربرداری مانند رادیو گرافی ساده و ام آر آی MRI)) هم می تواند به تشخیص این آسیب کمک کند.

درمان آسیب رباط صلیبی خلفی زانو

  • درمان غیر جراحی : شامل استفاده از سرمای موضعی در روی زانو، استراحت، بالا نگه داشتن زانو و کمپرس خفیف زانو با بستن آن است. زانو باید مدتی با یک زانوبند مناسب بسته شود تا از حرکات نامناسب زانو جلوگیری شود. در این مدت باید با استفاده از عصا مانع اعمال نیروی وزن به اندام آسیب دیده شد. بعد از مدتی با استفاده از فیزیوتراپی باید دامنه حرکات کامل زانو را مجدداً بدست آورده و با انجام نرمش های بخصوصی قدرت عضلات ران بخصوص عضله چهارسر ران را افزایش داد.
  • درمان جراحی : در صورتی که بجز رباط متقاطع خلفی دیگر رباط های زانو نیز آسیب دیده باشند و یا در مواردی که این پارگی همراه با شکسته شدن و کنده شدن تکه استخوانی از استخوان تیبیا باشد، ممکن است پزشک ارتوپد تصمیم به استفاده از عمل جراحی بگیرد.پارگی های رباط متقاطع خلفی معمولا با بخیه زدن ساده بهبود نمیابند. درمان جراحی این پارگی را بازسازی مینامند به این علت که پزشک ارتوپد بافت دیگری را که معمولا یک تاندون است از قسمت دیگری از بدن به ناحیه ای که رباط متقاطع خلفی بوده است منتقل میکند تا این بافت جایگزین بافت قبلی شده و داربستی برای ترمیم رباط شود. این بافت ها راگرافت مینامند.انواع گرافت های مورد استفاده در بازسازی رباط صلیبی خلفی pcl)) شامل: اتوگرافت، اتوآلوگرفت،تاندون آشیل وتاندون پاتلا است . جراحی بازسازی رباط متقاطع خلفی امروزه بیشتر با استفاده از آرتروسکوپ انجام میشود.

منبع:ایران ارتوپد 1 . 2

تماس