موهای زائد یکی از شایعترین علل مراجعه افراد به کلینیک های پوست و لیـزر مـی باشـد. روش هـای سنـتی تاثیری در از بین بردن فولیکول مو ندارد . بنابراین استفاده از کرم های مو بر، اپیلاسـیون، اپی لیدی، تراشیدن، بند انداختن یا روشهای دیگر موجب بازگشت موهای ناخواسته به همان تعداد ، ضخامت و رنگ قبلی می شوند.
آناژن (مرحله رشد): طـی آن مــو دارای حداکــثر ضـخــامت و رنگ است . در این مرحـله اشـعه لیزر بیشــترین اثر تخریبـــی را روی فولیـکول مو دارد .
کاتاژن (مرحله توقف رشد):ضـخـامت فولیـکول رشــد یافـــته کاهش می یابد و از پیاز مو که مسئول تغذیه رسانی آن است جدا می شود.
تلوژن (مرحله استراحت ): در این مرحلـه تمام فعـالیتها ی رشـد متوقف می شود . در نواحـی مختلف بدن مـدت این دوره تفـاوت دارد . مرحله تلوژن در مـوی سر به مدت تقـریباً 100 روز و دیگـر نواحی بدن تا 6 ماه طول می کشد .
لیزر موهای زائد
لیرز در شاخههای مختلف پزشکی بکار گرفته شده است ولی به قطع میتوان گفت لیزر تراپی در بیماریهای پوست به شدت پیشرفت کرده است. ثابت شده که استفاده از لیزر در از بین بردن موهای زاید یک روش نسبتا بیخطر است. از آنجایی که پالسهای لیزر، انرژی ثابتی دارند، شانس ایجاد اسکار یا وجود ندارد یا احتمال آن بسیار کم است.
افزایش یا کاهش موقتی رنگ (تغییرات رنگدانهای) در موضع تحت درمان با لیزر در برخی افراد به خصوص بیماران با پوست تیرهتر، مشاهده میشود. ممکن است در موارد خاص در جایی از دلمه بستن (crust) دیده شود که با استفاده از ترکیبات نرمکننده (emollients) ملایم و در صورت لزوم آنتیبیوتیکهای موضعی درمان میشوند. پس از انجام لیزر، قرمزی و تورم کمی اطراف فولیکول مو به وجود خواهد آمد. که پس از ۲ تا ۳ ساعت برطرف میشود و نیاز به پانسمان و یا درمان خاصی ندارد ولی میتوانیم از مرطوب کننده استفاده کنیم.
قبل از لیزر درمانی
6هفته قبل :بیمار از كندن مو به وسیله موم و الكترولیز خودداری كند اما می تواند از تراشیدن یا كرمهای موبر استفاده كند. آفتاب گرفتن ممنوع است و باید ازتركیبات ضدآفتاب استفاده كند. بیمارانی كه پوست تیره تر دارند باید ازكرمهای روشن كننده استفاده كنند وپوست ناحیه را قبل از لیزر روشن کرده باشند .
روز قبل :ناحیه مورد درمان را بتراشد به نحوی كه تنها یك میلیمتر از نوك مو از پوست بیرون باشد. اگر بیمار سابقه تبخال دارد مصرف آسایكلوویر را شروع كند.
روز درمان: برای 1.5-1 ساعت كرم بی حس كننده حاوی لیدوكائین و پریلوكائین استفادهمیشود. اگر ناحیه مورد درمان بزرگ باشد برای جلوگیری از عوارض این داروهااز پماد پیروكسیكام استفاده می كند.همچنین جهت کاستن آسیب حرارتی وارد آمده بر پوست معمولا از روشهای خنک کردن موضعی قبل از لیزر برای رفع موهای زائد با استفاده از سیستم های coolingموضعی به شکل تماسی یا اسپرهای خنک کننده استفاده می شود .
سوالات متداول
فاصله جلسات از هم چقدر است؟
بسته به محل لیزر دارد و بین یك تا 2 ماه است. بهترین معیار فاصله بین لیزرها،زمانی است كه طول می كشد تا تعداد قابل توجهی از موها در بیاید. بیمار ایده آل، بیماری است كه پوستی روشن اما مویی مشكی و ضخیم داشته باشد. انتظاراتش واقع گرایانه بوده و اختلال هورمونی نداشته باشد.
البته باید تأکید کرد که میزان پاسخ دهی هر منطقه از بدن و هرفرد بسته به تراکم و ضخامت و نوع تیپ پوستی متفاوت است و شاید برخی افراد به جلسات بیشتری نیاز داشته باشند و یا برعکس با جلسات کمتری به نتایج دلخواه برسند.
– بین جلسات لیزر چه اقدماتی لازم است ؟
معمولاً قبل و در بین جلسات رفع موهای زائد نباید از روش هائی از قبیل بند انداختن یا کندن موها استفاده کرد و این روش ها را باید از حداقل دوهفته قبل از جلسه ی لیزردرمانی متوقف کرد و موهای منطقه را صرفاً باید با تیغ اصلاح کرد.
– یک سرویس لیز موهای زائد با بهترين دستگاه ليزر موهاى زائد چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟
استفاده از پزشک و پرسنل ماهر و با تجربه
استفاده از بهترین نوع دستگاه لیزر
تعهد به تکرار جلسات تا آنجا که نزدیک به تمام موها از بین بروند.
– عوارض لیزرهای موهای زائد چیست؟
لیزر اگر به درستی توسط متخصص انجام گیرد و پارامترهای دستگاه به درستی انتخاب شود معمولا ایجاد عارضه نمیكند ولی به هر حال مانند هر عمل دیگری میتواند عوارضی داشته باشد. یكی از عوارض لیزر برای رفع موهای زائد سوختگی بدن است. دیگری ایجاد پیگمانهای جلدی است كه به مرور از بین میروند. گاهی ممكن است تغییرات رنگدانهای دیگری نیز روی پوست ایجاد شود كه البته به مرور رفع خواهد شد. در كل، اگر شخصی كه لیزر را انجام میدهد به كار خود مسلط باشد و نوع لیزر مناسب را انتخاب كند، مشكلی به وجود نمیآید.
مراقبت های بعد از لیزر موهای زائد
لازم است افرادی که عمل لیزر بر روی آن ها انجام شده است چند ماه قبل و چند ماه بعد از لیزر از قرار گرفتن عضوی که لیزر شده است در برابر نور آفتاب جلوگیری کنند.
رشد موهای اضافی در قسمت های شکم، چانه، سینه، پشت لب، گردن زنان نشان دهنده اختلالات هورمونی شامل اختلال در سیکل قاعدگی است که با جوش وسیع و افزایش وزن همراه است و برای درمان آن مراجعه به متخصص غدد ضروری است زیرا استفاده از روش های زیبایی بدون رفع علت موجب رشد مجدد موهای زائد خواهد شد.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)