روماتیسم ستون فقرات و درمان آن

بیش از نیم میلیون نفر در کشور به روماتیسم ستون فقرات مبتلا هستند و این آمار در حال رشد است. این در حالی است که بسیاری از مردم و حتی پزشکان آن را با کمردرد اشتباه می‌گیرند و بسیاری افراد با تشخیص اشتباه، درمان غلطی را دریافت می‌ کنند.روماتیسم ستون فقرات یا همان اسپوندیلیت آنکیلوزان از جمله بیماری‌ های اسکلتی محسوب می‌ شود که متاسفانه به علت شباهت علائم آن با کمردرد، معمولا از طرف مبتلایان روماتیسم ستون فقرات نادیده گرفته می ‌شود.

با توجه به این که بسیاری از مردم جهان و از جمله کشور ما به کمردرد دچار هستند و آمار ابتلا در این زمینه به ۸۰ درصد هم می ‌رسد، لذا اشتباه‌ گرفتن علایم روماتیسم ستون فقرات با کمردرد عوارضی را به همراه دارد که می‌ تواند حتی سال ‌ها بیمار را زمین ‌گیر کند.بیش از نیم میلیون نفر از جمعیت کشور به روماتیسم ستون فقرات مبتلا هستند.

سن شروع  بیماری روماتیسم ستون فقرات ۱۸ تا ۲۰ سالگی است. در این سنین علائم روماتیسم ستون فقرات شروع می‌ شود و ظهور این علائم در سنین بالای ۴۰ سال بسیار نادر است. مردان ۹ برابر زنان به علائم روماتیسم ستون فقرات مبتلا می ‌شوند.

شیوع عامل اصلی روماتیسم ستون فقرات در جوامع دنیا ۱۴ درصد است. در کشورهای اروپای شرقی این میزان بیشتر است و در ایران، در استان‌ کهگیلویه و بویراحمد و یاسوج بیشتر دیده می ‌شود. لذا ابتلا به آن در این مناطق بیشتر است.علت ابتلا به روماتیسم ستون فقرات هنوز مشخص نیست. اما زمینه ژنتیکی در ایجاد روماتیسم ستون فقرات تاثیر دارد، طوریکه در ۹۰ درصد افراد مبتلا به روماتیسم ستون فقرات، گلبول‌های سفید خون حاوی آنتی ‌ژن HLA-B27 است.

البته افرادی هم دیده شده اند که این آنتی ‌ژن را داشته اند، ولی به روماتیسم ستون فقرات مبتلا نشده‌اند و برعکس افرادی هم این آنتی ‌ژن را نداشته اند و به روماتیسم ستون فقرات مبتلا شده‌اند.روماتیسم ستون فقرات، یک بیماری پیش ‌رونده و دردناک است که اصولاً ستون فقرات را درگیر می ‌کند، اما می ‌تواند مفاصل و رباط ها را نیز درگیر کند و معمولاً با دیسک کمر اشتباه گرفته می‌ شود.

شروع تدریجی خشکی و درد پشت در طول هفته ‌ها و ماه‌ ها، خشکی‌، سفتی و درد در بامداد که تدریجا در طی روز با حرکت از بین می ‌رود یا کاهش می‌ یابد، ادامه‌ داشتن ناراحتی بیش از ۳ ماه، احساس بهتر شدن پس از حرکت و ورزش، و احساس بدترشدن بعد از بی تحرکی طولانی از مهم ترین نشانه‌های ابتلا به این عارضه است و بیماران باید با دیدن این علائم حتما به یک متخصص  مراجعه کنند.

با توجه به این که بیشتر افراد مبتلابه روماتیسم ستون فقرات، مردان جوان هستند، متاسفانه برخی از آنها برای تسکین دردهای کمر و پشت، به سمت مصرف مواد مخدر می روند، در حالی که اگر بیماری زود تشخیص داده شود، درمان آن بسیار ساده است.

روماتیسم ستون فقرات یک سیر مزمن دارد و ۵۰ درصد درمان روماتیسم ستون فقرات به مصرف داروهای ضد التهاب و ۵۰ درصد بقیه به انجام مشاوره‌ هایی در زمینه نحوه زندگی و تغذیه بستگی دارد. آب ‌درمانی و انجام حرکات ورزشیتحت نظر پزشک، در بهبود آن تاثیر به سزایی دارد.روماتیسم ستون فقرات می ‌تواند علاوه بر کمردرد و پشت‌ درد، دیگر مفاصل مانند مچ و زانو را نیز درگیر و دردناک کند و بیمار را ناتوان کند و بیماری ‌های چشمی ، پوستی، گوارشی و قلبی از دیگر عوارض ابتلا به روماتیسم ستون فقرات است که همین نکته می تواند باعث انحراف بیماران از درمان اصلی شود.

برای آشنایی با درمان روماتیسم ستون فقرات بر روی لینک کلیک کنید

منبع:متخصص طب سوزنی تهران

تماس