سندروم تونل تارس (درد کف پا) یک کانال است که در سمت داخلی مچ پا و در زیر قوزک داخلی قرار گرفته است. یک طرف این کانال استخوان های تالوس ( قاپ) و کالکانه ( پاشنه) قرار گرفته و در طرف دیگر کانال یک بافت نواری شکل به نام فلکسور رتیناکولوم flexor retinaculum وجود دارد. از این کانال شریان، ورید، عصب و تاندون هایی عبور میکنند. یکی از اعصاب مهمی که از این کانال یا تونل عبور میکند عصب تیبیال خلفی Posterior Tibial Nerve است که در سندروم تونل تارسال (درد کف پا) تغییراتی در آن ایجاد میشود. این عصب در داخل تونل تارس و از پشت و زیر قوزک داخلی مچ پا عبور میکند.
سندروم تونل تارس (درد کف پا)
وقتی به علتی عصب تیبیال خلفی در داخل تونل تارس تحت فشار قرار میگیرد سندروم تونل تارس (درد کف پا) ایجاد میشود. بر اثر فشار به عصب کارکرد عصب دچار اختلال میشود حس قسمتی از پوست که متعلق به کارکرد عصب تیبیال خلفی است مختل میشود و بیمار دچار گزگز و سوزش کف پا و کاهش حس میشود و عضلاتی که بر اثر کارکرد این عصب فعالیت میکنند بتدریج ضعیف میشوند.
همچنین فشار به عصب موجب حس درد بر روی مسیر عصب میشود. سندروم تونل تارس (درد کف پا) به نحوی شبیه سندروم کانال کارپ است که در مچ دست بوجود میاید و علت آن تحت فشار قرار گرفتن عصب مدیان است.
علل سندروم تونل تارس (درد کف پا)
عوامل سندروم تونل تارس (درد کف پا) میتوانند موجب فشار به عصب تیبیال خلفی در داخل تونل تارس شوند. تونل تارس یک فضای بسته و غیر قابل اتساع است و به هر دلیلی که این فضا تنگ شده و یا جای کافی برای عصب نداشته باشدد به عصب فشار وارد میشود و این موجب ایجاد علائم بیماری سندروم تونل تارس (درد کف پا) میشود.
- در کسانی که کف پای صاف دارند مچ پا تمایل به انحراف به سمت خارج پیدا میکند و این انحراف به خارج میتواند موجب نزدیک تر شدن فلکسور رتیناکولوم به استخوان های تالوس و پاشنه شده و در واقع تونل را تنگ تر کند.
- گاهی اوقات وجود یک توده حجیم و فضا گیر در داخل تونل میتواند فضا را تنگ کرده و موجب فشار به عصب شود. توده هایی مانند یک ورید واریسی بزرگ شده، یک کیست گانگلیونی، یک تاندون یا غلاف تاندون ملتهب شده یا یک برجستگی استخوانی که در داخل کانال و در روند ساییدگی مفصل مچ پا بوجود میاید همه و همه میتوانند موجب سندرم تونل مچ پا یا تارس شوند.
- گاهی اوقات صدمات وارده به ناحیه مچ پا مثل یک پیچ خوردگی ساده هم میتواند با ایجاد التهاب در درون تونل موجب فشار به عصب سندروم تونل تارس (درد کف پا) شود.
- بیماری های سیستمیک مانند دیابت یا بعضی از انواع روماتیسم ها میتوانند موجب التهاب در درون تونل و فشار به عصب سندروم تونل تارس (درد کف پا) شوند.
علائم سندروم تونل تارس (درد کف پا)
- احساس گزگز، سوزش، داغ شدن، احساس شوک الکتریکی، کاهش حس یا احساس درد واضح در سطح داخلی مچ پا و در کف پا
- درد با ایستادن به مدت طولانی و یا راه رفتن و دویدن تشدید شده و در طول روز شدید تر میشود و با استراحت، بالا نگه داشتن پا یا ماساژ دادن پا کاهش میابد
- درد سندروم تونل تارس (درد کف پا) اغلب در شب بیشتر میشود
- لمس زیر قوزک داخلی در قسمت داخلی مچ پا اغلب دردناک است
- شدت درد سندروم تونل تارس (درد کف پا) ممکن است با بالا آوردن مچ پا تشدید شود
- ضربه زدن با نوک انگشت بر روی سندروم تونل تارس (درد کف پا) یعنی در ناحیه زیر قوزک داخلی موجب احساس گزگز و درد در ناحیه میشود. یه این علامت Tinel sign میگویند.
- در بعضی افراد درد در یک نقطه متمرکز است ولی در بعضی دیگر درد میتواند به تمام کف پا و حتی پاشنه و ساق پا انتشار پیدا کند.
وجود و شدت فشار بر روی عصب ستون فقرات در ناحیه کمر یا گردن که علت شایع درد دست و پا می باشد و تقریبا شایعترین علت درخواست نوار عصب و عضله همین تشخیص علت درد دست و پا و دردهای انتشاری کنار زانو و کف پا می باشد. بیماران مبتلا به سندروم تونل تارس (درد کف پا) می توانند برای درمان سندروم تونل تارس (درد کف پا) خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی) مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.