از انجام دادن حرکات شدید ، ناگهانی و غیر معمول زانو خودداری کنید. افراد مسن ( به ویژه مبتلا به آرتروز زانو ) باید از نشستن در وضعیت هایی که نیاز به خم کردن زانو دارد، نظیر چهارزانو و دو زانو نشستن، خودداری کنند . به این افراد توصیه می شود حتی الامکان روی زانو ننشینند و برای نشستن از مبل یا صندلی راحتی استفاده کنند.
افراد مبتلا به این درد ، باید هنگام بلند شدن از صندلی ، ابتدا دست های خود را روی دسته های صندلی قرار دهند و خود را کمی به سمت جلو بکشند ، بعد با فشار دست ها از روی صندلی بلند شوند. روزانه حداقل 30 دقیقه پیاده روی کنند . حتی الامکان کمتر از پلکان بالا و پایین روند ، اما در صورت نیاز به ویژه زمانی که درد زانو شدت پیدا کرده از پهلو، از پله ها پایین یا بالا بروند . استفاده از سطوح شیب دار به جای پلکان به همه افراد به ویژه مبتلایان به درد زانو توصیه می شود .در مواردی که آرتروز بسیار پیشرفت کرده است، بیماران مبتلا باید پشت میز نماز بخوانند. به این ترتیب که هنگام سجده، روی صندلی بنشینند و پیشانی خود را روی میزی که مهر روی آن است قرار دهند .ممکن است تغییر ناگهانی نوع فعالیت های روزمره ، به زانو آسیب برساند. لذا بهتر است، این تغییرات یکباره صورت نگیرد.
همواره باید از کفشهای خوب و با اندازه مناسب استفاده کرد. از پوشیدن کفش ها، صندل ها و دمپایی هایی که کف لغزنده دارند ، خودداری شود. همچنین از پوشیدن کفشهای سفت و خشک اجتناب شود. این کفش ها، مانع انجام حرکات طبیعی مچ پا می شوند و زانوها را در معرض فشار ثانویه و شدید قرار می دهند.
آرتروز زانو
آرتروز ، شایعترین علت درد مفصلی بهویژه میان افراد مسن است،آرتروز زانو مشکلی شایع است که اغلب مردم از آن به عنوان درد زانو یاد میکنند. بروز آرتروز میان خانمها شایعتر است و افراد مسن را بیشتر درگیر میکند؛ به طوری که افراد بالای ۵۰ سال بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.
نشانه های آرتروز زانو
آرتروز زانو همراه با تورم، گاهی با درد یا خشکی مفصل نمایان میشود.
آرتروز به زبان ساده به معنای ساییدگی غضروف مفصل است که به علل مختلفی ایجاد میشود؛ تا کنون علت اصلی بیماری شناخته نشده، اما عوامل مستعدکننده بیماری مشخص است.
عوامل موثر بر آرتروز زانو
سن، وزن و جنسیت از جمله عوامل موثر در بروز آرتروز است؛ به طوری که با افزایش سن و وزن احتمال روبهرو شدن با این بیماری نیز بیشتر میشود. همچنین همانطور که گفته شد، بیماری میان خانمها نیز شیوع بیشتری دارد.بیماریهایی مانند دیابت یا مشکلاتی که زمینهساز ابتلا به آرتروز است و ضربات مکرری که طی سالها به زانو یا مفصل وارد میشود نیز میتواند موجب بروز آرتروز شود. به عنوان مثال افرادی که به دلیل نوع شغلشان، بیشتر از مفاصل و زانوها استفاده میکنند، بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.
منبع:پارسی طب,دکتر فروغ