ماه مبارک رمضان فرصت خوبی برای ترک عادات غذایی غلط و همچنین رفتارهای نادرست مانند استعمال دخانیات فراهم می کند . پیروی از برنامه غذایی مناسب در ماه مبارک رمضان و رعایت تغذیه صحیح ضمن حفظ سلامت جسمی، زمینه ساز بهره مندی از برکات معنوی و ارتقاء سلامت روان نیز می باشد.
برنامه غذایی باید متنوع ، متعادل و شامل هر چهار گروه اصلی غذایی مانند نان و غلات ، میوه ها و سبزیها، گوشت ، حبوبات و تخم مرغ و همچینین شیر و لبنیات برای و نیازهای تغذیه ای بدن شامل آب ، املاح ، ویتامین ها ، پروتئین ها تامین شود.
غذای اصلی در وعده سحری صرف شود و باید خصوصیات وعده نهار را داشته باشد تا از گرسنگی در طول روز پیشگیری شود و بهتر است برای مقابله با تشنگی در روزهای بلند تابستان ، خوردن سبزی های تازه یا سالاد نیز فراموش نشود.
بختیاری نیا با بیان توصیه ای درباره صرف افطار ادامه داد : توصیه می شود افطار با کمی آب گرم ، چای یا شیر گرم آغاز شود و سپس از خرما یا کشمش استفاده گردد . بدین ترتیب اشتها کنترل شده و از زیاده خواری در هنگام افطار جلوگیری می شود همچنین در هنگام افطار از غذاهای سبک و مختصر مانند نان و پنیر و سبزی ، انواع کوکو ، فرنی یا شیربرنج استفاده شود.
بهتر است ۲ ساعت بعد از افطار وعده شام صرف گردد. در این وعده می توان از انواع سوپ ، آش ، حلیم بدون روغن ، خوراک لوبیا ، عدس خوراک سبزیجات با کمی نان مصرف گردد.
استفاده از سبزیجات در وعده افطار و سحر و همچنین مصرف میوه در فاصله بین افطار و سحر علاوه بر تامین آب و املاح ویتامین های مورد نیاز بدن ، از بروز یبوست نیز پیشگیری می کند . برای تامین آب مورد نیاز بدن پس از صرف افطار تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه ، چای کمرنگ و به ویژه آب نوشیده شود.
شروع افطار با آب سرد یا نوشابه و همچنین نوشیدن میزان زیاد آب هنگام افطار و بعد از وعده ی سحری اختلال در هضم مواد غذایی می شود.
نوشیدن چای بلافاصله بعد از شام و سحری توصیه نمی گردد زیرا باعث کاهش جذب آهن می شود همچنین نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده ی سحری باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن املاح و ایجاد تشنگی در طول روز می شود.
توصیه می شود بجای غذاهای چرب و سرخ کرده از غذاهای آب پز ، بخار و کبابی استفاده شود و حداقل میزان نمک هنگام طبخ به غذا افزوده شود . افزودن نمک به غذا بر سر سفره علاوه بر مضرات جسمی نیز باعث دفع آب از بدن و ایجاد تشنگی می شود.
به سالمندان عزیز توصیه می شود مصرف میوه رنده شده، لبنیات کم چرب و انواع سوپ ها و آش ها را در وعده های افطار و سحر فراموش نکنند . نوشیدن چای کمرنگ نیز مفید می باشد.
افراد بیمار به خصوص بیمارانی که تحت رژیمهای خاص درمانی هستند باید بر حسب نوع بیماری ،نظر پزشک معالج خود را ملاک عمل قرار داده و بدون مشروت اقدام به روزه داری نکنند.
برای روزه داری در تابستان باید دو اصل خوردن سحری و همچنین خواب و استراحت کافی، رعایت شود
منبع