پارگی رباط داخلی زانو

رباط متقاطع جلویی (به انگلیسی: Anterior cruciate ligament)‏ یکی از رباط‌های مهم مفصل زانو است.ازجمله عوامل مهم ثبات هر مفصل بستگی به سالم بودن ساختمان رباط آن مفصل دارد و اگر مفصلی تحرک زیادی در حالت طبیعی داشته باشد، نقش رباط یا رباط‌های آن مفصل اهمیت بیشتری می‌یابد.قدرت رباط متقاطع جلویی معادل رباط طرفی داخلی یا MCL و نصف قدرت رباط متقاطع پشتی(PCL) است

رباط متقاطع جلویی معمولاً رباط صلیبی جلویی (قدامی) نیز خوانده‌می‌شود. این رباط ازجمله رباط‌هایی است که به هنگام فعالیت‌های شدید آسیب می‌بیند.در ورزشکاران حرفه‌ای پارگی رباط متقاطع جلویی شایع است و به پارگی ACL معروف است.اگر نیروی اعمال شده خیلی زیاد باشد، احتمال پارگی رباط طرفی داخلی و منیسک داخلی به همراه پارگی رباط متقاطع جلویی وجود دارد.

رباط صلیبی قدامی جراحتی عضلانی استخوانی برای زانو است که در ورزشکاران شایع است. پارگی های غیرتماسی از جمله شایع ترین دلایل پارگی رباط صلیبی قدامی است. رباط صلیبی قدامی بخش مهمی برای راه رفتن است. پارگی رباط صلیبی قدامی باعث بی ثباتی زانو می شود. این نوع جراحات از متوسط گرفته مانند پارگی های کوچک تا جراحت شدید که رباط کاملا پاره می شود. رباط از طریق راه های گوناگونی پاره می شود. شایع ترین راه هنگامی است که زانو بسیار زیاد به سمت عمقب خم  و هنگامی که بیش از جد به سمت کناره ها خم می شود. پارگی های رباط صلیبی قدامی معمولا هنگامی رخ می دهند که زانو از جلوی ران تاثیر مستقیم می گیرد، یعنی  زمانی که ران در وضعیت ثابت است.

رباط پاره شده بیشتر اوقات با ورزش هایی که فشار زیاد وارد می کند یا زمانی که زانو باید تغییرات زیادی در حرکت خود دهد مرتبط است.این نوع مصدومیت ها در اسکی آلپاین شایع است، تجقیقات نشان می دهد که زنان بیشتر از مردان دچار پارگی رباط می شوند. در واقع احتمال مصدومیت  زنان ۵ بار بیشتر از مردان است. پارگی رباط صلیبی قدامی در افراد بالای ۴۰ سال نیز شایع است. از نشانه های این مصدومیت شنیدن صدای تق بعد از فشار وارده ، باد کردن زانو بعد از چند ساعت، احساس درد شدید در هنگام خم کردن زانو، یا اینکه زانو در هنگام حرکت پیچ خورده یا قفل می شود یا هنگامی که ایستاده اید زانو به اصطلاح خالی می کند.

نشانه ها و علائم مصدومیت

نشانه های پارگی رباط صیلبی قدامی از جمله شنیدن صدای ناگهانی تق، ورم و بی ثباتی زانو می باشد. درد نیز نشانه مهمی در پارگی رباط داخلی است و می تواند متوسط یا خیلی شدید باشد. استفاده مدام از زانویی که رباط آن پاره شده است عواقب بسیار خطرناکی خواهد داشت و منجر به آسیب جدی غضروف خواهد شد و در آینده منجر به آرتروز خواهد شد.

دلایل

پارگی رباط صلیبی زمانی رخ می دهد که ورزشکار به یک باره سرعت خود را بکاهد و تغییر در زاویه زانو بوجود بیاید. پیچ خوردن پا یا چرخش زانو در هنگامی زمین خوردن نیز دلیل پارگی است.

به طورکلی درمان رباط صلیبی قدامی(ACL) به دو صورت غیرجراحی یا جراحی است.فیزیوتراپی در هر دو روش غیرجراحی و جراحی(گاهی حتی قبل از عمل جراحی)جهت تسریع و افزایش کیفیت روند درمانی موثر است.مهمترین اهداف فیزیوتراپی عبارتنداز:

  • کاهش درد، التهاب و تورم
  • افزایش دامنه حرکتی مفصل
  • تقویت عضلات با توجه به درجات آسیب
  • آموزش تمرینات حس عمقی
  • آموزش تمرینات زنجیره حرکتی بسته
  • افزایش تعادل و عملکرد فرد
  • برگشت سریع تر فرد به فعالیت‌های روزمره یا ورزش حرفه ای

منبع:ویکی پدیا,مرجع آموزشی مربیان فوتبال

تماس