پوكي استخوان بيماري بسيار شايعي است. در واقع در سنين پيري بيشتر خانمها و درصد قابل توجهي از آقايان به اين بيماري مبتلا ميشوند. اگرچه اين بيماري كشنده نيست، ولي موجب شكستگي با كوچكترين ضربه ميشود و اين شكستگيها بخصوص وقتي در ناحيه بالاي ران رخ ميدهد با زمين گيركردن افراد موجب ايجاد اختلالاتي در آنان ميشود كه در نهايت مرگ را به دنبال خواهد داشت.
براي درمان پوكي استخوان قدم اول مصرف كلسيم و ويتامين D به ميزان كافي است. مصرف شير و لبنيات و غذاهايي مثل تخممرغ و گوشت و حضور در آفتاب در سنين جواني تا ميانسالي ميتواند نيازهاي روزانه به اين دو ماده مغذي را كفاف دهد، ولي در سنين بالاتر به استفاده روزافزون از مكملهاي ويتامين و كلسيم نياز خواهد بود.
تغذیه در مبتلایان به پوکی استخوان
پوکی استخوان حالتی است که در آن استخوان شکننده شده و احتمال شکستگی با ضربات کوچک افزایش مییابد.
پوکی استخوان از گرفتاریهای بسیار شایع جوامع بشری است که بعد از سن 35سالگی روند آن در انسان آغاز میشود. حدود نیمی از زنان بالاتر از 45سال و90درصد زنان بعد از 75سال به بیماری پوکی استخوان مبتلا میشوند.
چه کسانی در معرض پوکی استخوان قرار دارند؟
افراد مسن
خانمها بعد از سن یائسگی
سابقه خانوادگی پوکی استخوان(در بعضی از نژادها مثل برخی از نژادهای آسیایی)
کمبود کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی
در مبتلایان به برخی اختلالات هورمونی(پرکاری تیروئید و پاراتیروئید، کمکاری غدد جنسی و بیماری کوشینگ)
پیشگیری از پوکی استخوان
با اصلاح شیوه زندگی وانتخاب عادات صحیح میتوان از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری کرد.
فعالیت بدنی مناسب در پوکی استخوان
ورزش منظم سبب افزایش قدرت عضلانی، تعادل، افزایش قدرت و استحکام استخوانها، کاهش احتمال زمین خوردن و شکستگی ناشی از آن میشود. فعالیت ورزشی باید بهگونهای تنظیم شود که سبب فشار زیاد بر استخوانها و افزایش احتمال شکستگی نشود.
این فعالیتها در پیشگیری از پوکی استخوان در زنان کمتر از 60سال مؤثر است.
ورزشهایی مانند پیادهروی، دویدن آهسته، کوهپیمایی، انجام حرکات هوازی با شدت ملایم، بالا رفتن از پلهها، ورزشهای راکتی که در آنها وزن بدن توسط پاها حمل میشود و فعالیت عضلات و استخوانها که در برابر نیروی جاذبهصورت میگیرد مناسبترین ورزشها هستند.
منبع:دکتر فروغ