برخی بیماران کماکان تا چند روز بعد از عصبکشی، درد احساس میکنند و قانع شدن بیشتر آنها در مورد درد بعد از درمان عصب کشی، اغلب کار راحتی نیست چون بیماران به دلیل درد مراجعه میکنند و انتظار رفع درد بعد از درمان، کاملا طبیعی و به حق است…
عصبکِشی یا درمان ریشه «روت کانال تراپی» معالجه مجرای ریشه دندان (پالپ) است. درمان ریشه اعمالی است که در طی آن مواد عفونی وعصب موجود در مغز دندان برداشته میشود تا دندان از آسیب میکربهای در آینده در امان باشد.
همچنین در ذهن بیشتر بیماران در مورد احتمال درد بعد از عصبکشی سوالهای زیادی مطرح است. معمولا مهمترین سوال بیماران این است که مگر «عصب» دندان کشیده نشده است؟ پس چطور ممکن است دندانی که عصب ندارد، درد بگیرد؟ حقیقت این است درمانی که دندانپزشکان آن را با عنوان «درمان کانال ریشه» میشناسند (در خیلی از کشورهای خارجی هم به همین نام نامیده میشود) و بیماران ما آن را عصبکِشی یا عصبکُشی مینامند، محدود به خارج کردن عصب از داخل دندان نیست.
عصب کُشی صحیح است یا عصب کِشی؟
باید گفت در این عمل قطع عصب صورت می گیرد یا به عبارتی عصب از داخل کانال ریشه بیرون کشیده می شود که می توان واژه عصب کِشی را به آن اطلاق کرد و گاهی هم به وسیله مواد شیمیایی عصب داخل کانال کشته می شود و یا به عبارتی فلج می شود پس می توان واژه عصب کُشی را نیز به آن اطلاق کرد، پس هر دو واژه صحیح است و کاربرد خاص خود را دارد. به عنوان مثال در خانم بارداری که شاید نخواهیم درمان عصب کشی را کامل انجام دهیم می توانیم با عصب کُشی موقتاً درد بیمار را متوقف کنیم و در فرصت مقتضی به درمان اصلی که همان عصب کِشی و قطع عصب است بپردازیم.

چه عواملي سبب آماس و بيماري پالپ مي گردند؟
اگر پر کردن دندن را به عقب بیندازیم و دندان پوسیده را به حال خود بگذاریم، بعد از تخريب مينا و عاج به پالپ رسيده و باعث التهاب و ناراحتي آن مي گردند. علاوه بر پوسيدگي، عوامل ديگري چون سابقه ضربه ناگهاني به دندان، پركردگي هاي عميق، شكستگي و ترك دندان، تحليل و سايش شديد دندانها و بيماريهاي پيشرفته لثه در ايجاد آماس و بيماري پالپ نقش دارند.
علائم بيماري پالپ چيست؟
برخي از علائم پالپ آماسي شامل درد ادامه داربه هنگام نوشيدن مايعات سرد و يا گرم، درد خود بخودي، درد هنگام جويدن و يا حتي موقع دراز كشيدن مي باشد. گاهي نيز با توجه به سير بيماري پالپ، ممكن است بيمار درد نداشته باشد. علائم ظاهري پالپ بيمار ممكن است وجود پوسيدگي عميق و يا وجود ضايعه در انتهاي ريشه، تورم و يا تخليه چرك از دندان و يا انتهاي آن باشد.
نحوه معالجه ریشه دندان و مراحل درمان
بعد از انجام بیحسی (در مواردی که نیاز باشد)، درمان شامل مراحل زیر است:
مرحله یک: دستیابی به کانال
مرحله دوم: تعیین طول ریشه
مرحله سوم: تمیز کردن و شکل دادن کانالها
مرحله چهارم: پرکردن کانال
مرحله پنجم: ترمیم موقت
مرحله ششم: ترمیم دائم
دندانپزشک بعد از بیحس نمودن دندان ( در مواردی که لازم است) اقدام به برداشتن پوسیدگی و تراش حفره دسترسی به پالپ دندان نموده و پالپ عفونی و بیمار را از ریشه خارج میکند و بعد از تمیز نمودن و خشک کردن مجرای ریشه و دندان جای خالی پالپ را با موادی که به همین منظور ساخته شدهاند پر میکند. هر گاه دندانپزشک به عدم وجود عفونت اطمینان پیدا کند کانالهای ریشه و فضای پالپ را پر میکند و سپس ترمیم قسمت تاجی دندان صورت میگیرد. بعد از درمان ریشه، نحوه ترمیم تاج دندان بستگی به نسج باقیمانده و دندان مبتلا دارد. در دندانهایی که متحمل نیروهای سنگین جویدن هستند و یا پوسیدگی آنها شدید بوده توصیه میگردد که با ترمیمهای مطمئنتری چون روکشهای فلزی و چینی بازسازی شوند. در طول مراحل ترمیم، بسته به تشخیص دندانپزشک ممکن است پرتونگاری در دفعات انجام گیرد.
در اغلب موارد میتوان از عصب کشی جلوگیری کرد با رعایت مواردی چون:
1.حفظ بهداشت دهان و دندان
2.غذای حاوی شکر بیش از حد مصرف نکنید
3.ترک سیگار (اگر سیگاری هستید)